torsdag 3 maj 2018

180503 Torsdag Tortosa

Idag är det soligt och fint väder, men väldigt blåsigt! När Björn och Errol kommer tillbaka från sin morgonpromenad rusar Björn in för att hämta sin kikare. I de starka vindarna kommer det ett antal rovfåglar svävande in över floden Ebra. Björn identifierar en av dem till Brun Glada, men de övriga hinner glida iväg bort med vindarna, alldeles för fort! Dock en härlig upplevelse!

Den här dagen ägnar vi åt renässans-staden Tortosas historia, med anor från romar-tiden. Errol hänger med förstås, i de historiska fotspåren.

Vi går först till Turistinformationen, som ligger inrymd i Tortosas museum. Vi rustar oss med stadskartan och ger oss ut på upptäcktsfärd!

Vi går först fram till Castell de la Suda. Vi kan inte komma innanför murarna, men går runt hela Castellet. Vi får underbara vyer över Tortosa, eftersom Castellet är högt beläget.


Sedan fortsätter vi till Castellets befästningar, också högt beläget förstås! Befästningarna består av ett oändligt område av murar, med portar och utsiktstorn för att kunna ha kontroll över omgivningen och annalkande fiender.

Därefter går vi ner till de judiska kvarteren Remolins. Här finns också en sträcka kvar av den medeltida muren, som omgav Tortosa. Huvudingången, Portal dels Jueus, ledde till den judiska kyrkogården och trädgårdarna, men tjänade även som nödutgång vid översvämning av Ebra-floden.


Vi strävar vidare ner till den stora Katedralen och Basilikan i Tortosa.Sedan fortsätter vi till Romarportalen, som berättar att Tortosa ingår i nätverket runt pilgrimsleden Santiago.

Sedan letar vi oss fram till Reialo Col-legis. Den byggnaden är Tortosas bästa exempel på den katelanska renässans-stilen. Idag inrymmer den bl a en språkskola.Nu börjar vi bli trötta i benen och lunch-magarna börjar knorra. Vi drar oss sakta hemåt igen genom Tortosas gator och gränder. Vi stannar en stund och beundrar Casa Grego, med sin speciella byggnadsstil.


Självklart stannar vi till vid Saluhallen, som har designats av ”Kataloniens Eiffel”, Joan Torres; Gaudi´s lärare!


Errols kvällspromenad blir till Parc Municipal, som också är värt sitt besök, med vackra blommor, Platan-alléer osv.

Ikväll är vi alla trötta och boar i våra respektive bobilar, utan någon gemensam kvällsmåltid. Vi ses imorgon igen!

2 kommentarer:

  1. Hejsan på er i Tortosa.
    Nu måste vi ju bara skriva lite till er. Är väldigt slöa på det men vi tittar iallafall in på eran blogg så ofta vi har tid. Alltid skoj att se vad ni och ”Eroll” och alla hans damer har för sig, nu är det ju tydligen en mängd spanska flickor som vill leka och även få lite uppmärksamhet av honom. Men kanske inte är så uppskattat av ”Fidel” alla gånger. Vem vet? Ni har det ju fortsatt bra vad det verkar med trevliga vänner att umgås med. För egen del kan vi bara konstatera att det blev en alldeles för kort vistelse i Thailand i år. Att komma hem till Sverige och den vintern som har varit i år var inte så himla kul kan man lugnt säga. Får bliva ändring på det till nästa säsong. Men nu ser det ut att ordna sig även här hemma i svedala. Vädret alltså. Det kommer att komma in lite värme den närmaste tiden. Det finns iallafall hopp om fint väder helgen 10 – 13 maj när [KABE - KLUBBEN] har årsmöte på Öland. Annars går tiden alldeles för fort nu på våren för allt som skall ordnas och planeras inför sommarens resor med LOKE, + allt annat. Ha det fortsatt härligt och skönt. Mvh. Maj Jan och LOKE.

    SvaraRadera
  2. Tack för er härliga kommentar! Vi kan förstå er vistelse i Thailand kändes kort, med den tuffa Sverige-vintern detta år! Hoppas ni får en härlig Ölandshelg med värme och sol. Öland är en klar favorit för oss! Lycka till med Ölandsresan och ta väl hand om LOKE! Mvh Eva Björn Errol.

    SvaraRadera