lördag 12 maj 2018

180512 Lördag Pont-à-Mousson

Åh, så skönt det känns att inte ha någon brådska efter frukost! Vi bara slappar hela förmiddagen och beundrar våra Bruna Glador, som patrullerar över närområdet.

Men, Errol måste ju ändå ut på promenad! Det är mycket varmt idag, ca 25 grader, så vi går utmed Moselle för att få lite svalka. Det är inte en människa ute på promenadstråket, så Errol kan strosa lös i egen takt. Han är inte sen att ta tillfället i akt; en simtur i Moselle är väl aldrig fel? Nåja, han måste bara få svalka sig, för att kunna gå vidare! Vi går genom centrum tillbaka och läser åter på minnesmärket som sitter på Pont Gélot; bron bombades och totalförstördes 1944 och återställdes först 1949. Det är ett olustigt minnesmärke och det finns fler, över hur många av stadens invånare som dödades, både under första och andra världskriget. Staden var verkligen drabbad!

Pont Gélot

Saluhallen med Eglise Saint Laurent i bakgrunden
Idag byter vi ut våra holländska bogrannar mot ett danskt par, som dyker upp när vi sitter ute och sen-lunchar. Det blir en pratstund med dem förstås och de pratar ”skandinaviska”, som de säger; barn och barnbarn bor nämligen i Ystad. Errol blir som vanligt uppspelt och glad, när grannar byts ut. Som tur är, var holländarna och nu även danskarna hundvana och hundglada!

Errols kvällspromenad blir åter utmed Moselle, fast åt motsatt håll. Vi sitter en stund på en bänk och studerar kvällsaktiviteterna utmed Moselle; fiske, båtturer, matning av Knölsvanar och ett gäng som jobbar med att förflytta en lång brygga med hjälp av två små motorbåtar (inget enkelt jobb i Moselles strömmande vatten!).


Vi går hem och sitter ute i den ljumma kvällen och planerar morgondagens fortsatta färd; Luxemburg och vidare in i Tyskland!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar