fredag 11 maj 2018

180511 Fredag Givry – Pont-à-Mousson

Vi lämnar Givry, efter frukost. Vi tycker mycket om den lilla staden Givry och även ställplatsen, med närhet till både historiskt center och naturen, med fina promenadstråk. Ställplatsen är gratis, med tömning av gråvatten och toalett, att fylla på vatten kostar en polett som köps i stadens affärer.

Dagens mål blir Pont-à-Mousson, en av våra favoritplatser. En vacker stad vid Moselle, med en jättebra ställplats i småbåtshamnen; 10 euro inklusive el, vatten, tömning, dusch och dålig wifi.

Vi ger oss av och vår resa går delvis via ”Route des Grands Crus”; där det idogt arbetas på vinodlingarna med att beskära och bespruta vinstockarna. De speciella traktorredskapen liknar stora insekter som rusar fram över vinodlingarna.

På andra sidan Dijon, övergår landskapet till rapsfält och betesmarker. Idag ser vi många rovfåglar utmed resvägen, mestadels är det Bruna Glador. Vi ser en Brun Glada som störtdyker ner i ett rapsfält, helt nära vägen, för att fånga sitt byte.

Vi stannar till i Longeau och köper några burkar Dijon-senap på Intermarché, rastar Errol och äter en frukt, innan vi fortsätter mot Pont-à-Mousson.

Vi anländer vid 14:30-tiden och får nästan den sista platsen! Oj, idag är det verkligen fullt här! Vi boar in oss på vår plats och tar snarast en välbehövlig promenad med Errol. Vi måste ju bara först av allt beundra den fantastiska Eglise Saint Martin, byggd på 1300-talet. Den är så otroligt vacker!


Vi går bron över Moselle och fram till Turistinformationen, för att hämta en stadskarta. Vi passerar förstår torget och förbi Maison des 7 Péchés Capitaux (de 7 dödssyndernas hus) och strosar sedan vidare på gatornas skuggsidor förbi sjukhuset och ner mot promenaden utmed Moselle. Errol ber hela tiden om att få bada, men det känns inte alls bra att släppa ner honom i det smutsbruna vattnet. Han får bara stå ut med att torrskodd vandra hemåt igen!


Väl hemma, sitter vi ute vid Homer-sidan på kvällen och kan njuta av lite fågelliv, för en gångs skull. En Vit Stork kommer flygande över oss, strax därefter en Brun Glada, Göken gal som en tok och en Rörsångare håller konsert i vassen intill oss. Vi ringer till Phil och Sandra för att höra hur de mår och var de befinner sig. De är i Loire-dalen och åker så sakteliga vidare norrut. Det är härligt att hålla kontakten!

Imorgon tar vi en vilodag och stannar kvar i Pont-à-Mousson!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar