måndag 14 maj 2018

180514 Måndag Greven – Buxtehude

Härligt; vi vaknar till värme och sol igen! Vi gör en resplan för dagen, direkt efter frukost. Vi tänker oss att åka i riktning mot Stade, via Altland, i ett vackert fruktodlingslandskap. Vi sätter de första koordinaterna på Buxtehude, mellan Hamburg och Stade. Buxtehude ligger på gränsen till Altland.

Idag visar sig norra Tyskland; Niedersachsen, från sin bästa sida. Det är klarblå himmel, strålande sol och 26 grader varmt! Dock är det trafikstockningar och ”Stau” med jämna mellanrum och nu är också långtradartrafiken i full gång, vilket gör att restiden förskjuts med ett par timmar!

Vi kommer fram till Buxtehude vid 14:30-tiden, efter att ha stannat för Errol-kiss och lite inköp av matvaror.

Ställplatsen är centralt belägen. Avgiften 5 euro betalas i automat. Tömning av toa och gråvatten är gratis, men färskvatten och el kostar extra, via automat.

Efter vår sen-lunch, behöver vi alla en siesta i värmen! Sen är det dags för en stadspromenad. Buxtehude har nästan 40 000 invånare. Det är en gammal Hansa-stad och tillhörde Sverige mellan år 1648-1719. Buxtehude är även känt som en sagostad. Sagan om kapplöpningen mellan haren och igelkotten (bröderna Grimm) utspelar sig här.



Vi strosar runt i stadskärnan Altstadt någon timme. Vi går till Rådhuset och läser där information om Häxprocessen i Buxtehude. Mellan år 1540-1644 blev 21 kvinnor anklagade för ”häxeri”. Av dessa utsattes 15 st för grym tortyr och 13 av dessa brändes sedan på bål! Hua, det var ju likadant i Sverige; här avrättades ca 400 personer för häxeri mellan åren 1492-1704. I Rådhuset finns också turistinformationen, som precis har stängt när vi kommer! Typiskt!


Vi letar oss sedan tillbaka till boplatsen och sitter ute och njuter av den ljumma kvällen. Nu får vi också tillfälle att öva oss på det tyska språket, då en av våra tyska bogrannar vill ha sig en pratstund. Han berättar om sitt liv och att han med sin hustru varit i Sverige; i det vackra Dalsland och farit med gummibåt, ända ner till Vänern!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar