söndag 11 februari 2018

180211 Söndag Castro Verde – Sao Pedro das Cabecas – Castro Verde

Vädret ser ut att bli fint idag och så säger även vår väderprognos. När Eva pratar med Nancy och Antonio, på förmiddagen, säger de något helt annat! De har tittat på väderprognosen på tv och där visas regn över hela Portugal idag. Vad ska vi tro på?

Vi trotsar prognoserna; Eva handtvättar kläder och hänger ut på tork. Sedan åker vi på utflykt till Sao Pedro das Cabecas, för att gå ett stycke på vandringsleden där. Sao Pedro das Cabecas är ett litet kapell som byggdes under 1600-talet. Det påstås att här stod ett våldsamt slag år 1139; slaget om Ourique, när de kristna övervann morerna. Hit företas årligen en pilgrimsvandring, den 29 juni, när Castro Verde har festival.


Kapellet är högt beläget på en kulle, med vidunderlig utsikt åt alla håll. Landskapet är böljande med kullar och dalgångar.


Vi försöker nu använda oss av boken ”Walks in campo branco”, som innehåller en karta över varje led, beskrivning av vilka fåglar man kan se samt information angående övrigt intressant utmed vandringarna. Vi har väldigt svårt att känna igen omgivningarna utifrån kartan och vi går först utmed den ena vägen, vänder tillbaka och provar den andra vägen, men inget känns rätt. Björn tar till slut fram sin GPS, så att vi får lite vägledning av denna och så återgår vi till vårt första vägval! Det visar sig vara rätt, för nu ser vi även ledens ut-märkningar, med jämna mellanrum.

Castro Verde syns i horisonten
På söndagarna är det alltid jägare ute, här i Alentejo och vi ser ett helt jaktlag på håll. Det är bäst att koppla upp Errol! Vi följer leden ner till Rio Cobres, men flodfåran är nästan helt torrlagd. Vi beslutar oss för att vända om tillbaka till Sao Pedro das Cabecas igen. Nu är jakten slut för idag och jägarna åker hemåt. En av jägarna stannar sin bil och vill hjälpa oss tillrätta. Han pratar naturligtvis enbart portugisiska, men vi pekar på kartan och enas om att vi är på rätt väg. Alla människor verkar vara så hjälpsamma här i Portugal.


Vi har naturligtvis kikarna med oss, men några sensationer ser vi inte. Vi ser Ormvråk, Tornfalk, Tofsvipor, Härfåglar och diverse småfåglar. Kornsparvarna ”knirrar och knarrar” överallt och Lärkorna drillar. Det är en härlig vandring och vi åker nöjda tillbaka till vår boplats för att sen-luncha. Vädergudarna bistod oss med sol och växlande molnighet och Evas tvätt torkade fint!

Ikväll ska Björn steka fina Bifanas till oss och sedan ska vi ha filmkväll, med lånad dvd från Telémaco. Vi har valt att se den italienska filmen Vertigo av Dino Risi, med Ann-Margret i en av huvudrollerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar