fredag 16 mars 2018

180316 Fredag Castro Verde – Castro da Cola – Castro Verde

Väderprognosen säger regnskurar på förmiddagen, men sedan inget regn, förrän morgondagens kraftiga oväder. Alltså skyndar vi oss att åka på utflykt. Idag väljer vi att vara riktigt ur-historiska och åker till det arkeologiska området Cola, utanför Orique.

Under bilfärden mot Castro da Cola dyker det upp en Svartvingad Glada och ger oss en flyguppvisning över vägen. Tjusigt!

Det är faktiskt inga problem alls att åka med Homer fram till Castro da Cola. Vägen är bred och asfalterad. Vi parkerar Homer och går in i receptionen, som är öppen alla förmiddagar. Där arbetar en portugisisk dam, som tyvärr bara pratar några ord engelska. Hon ger oss dock en fin broschyr (på engelska) över området och tar oss sedan med på en guidad tur. Det är inte så lätt att förstå henne, men med en svada på portugisiska, som blandas med enstaka engelska ord och fingerpekningar i vår broschyr, så går det ändå riktigt fint!


Området, ca 15 km² runtom Castro da Cola, innehåller 30 olika utgrävningar, från olika tidsåldrar, alltifrån yngre stenåldern till medeltiden. Området har alltså varit permanent bebott under hela denna tid och erbjudit gynnsamma förhållanden för djurhållning, jakt och fiske.Namnet Castro da Cola, kommer från det arabiska ordet för fästning; Al-calá. De flesta delarna av fästningen härstammar från den moriska tiden. Först möts man av själva försvarsanläggningen och sedan kommer man in i själva bostadsområdet, med rester efter brunnar, ugnar m m. Här fanns också förråd, små affärer, verkstäder och ett litet torg. Från fästningens murar får man en fantastisk utsikt över floden Mira och dess omgivningar.Guidningen avslutas med en visning av kyrkan, Nossa Senhora da Cola. Dock får vi endast kika in genom nyckelhålet på kyrkporten, eftersom kyrkan hålls låst.

Nossa Senhora da Cola
Vi är mycket tacksamma för hennes fantastiska guidning och går nöjda tillbaka till Homer för att avsluta vår utflykt med varsin god apelsin. Så far vi tillbaka till vårt boställe i Castro Verde igen.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar