onsdag 28 mars 2018

180328  Dymmelonsdag Silves – Sitio das Fontes, Estombar – Silves

Vi startar dagen med att chat-gratulera Folke, som fyller 1 år idag! Sedan gör vi oss redo för en utflykt till Sitio das Fontes, Estombar.

Det är bara ca 8 km till resmålet, vilket känns skönt, eftersom det är en mycket varm dag, ca 25 grader. Sitio das Fontes är en kommunal naturpark; ett populärt utflyktsmål för picnic, fysisk träning eller att vandra på strövstigarna. Ursprunget för källorna finns redan från antiken och det finns fortfarande möjlighet att ta sig ett dopp i det helt klara vattnet, helt nära en av källorna; vilket vi också ser en äldre dam göra idag!


Vi väljer dock att vandra på den strövstigen, som för oss utmed en förgrening av Rio Arade, ut till själva floden. Det blir oerhört varmt för Errol, som bara måste få ta sig ett dopp, så fort som möjligt, för att kunna stå ut med den här vandringen! Sen kan vi vandra vidare.


Vi hoppas såklart på att få se mycket fågelarter i detta fina område, men nej, det är mycket fågelfattigt här också. Vi ser enstaka vadare, Enkelbeckasin och Drillsnäppa, men den enda arten som egentligen sticker ut är en Brun Kärrhökshona, som svävar över vassarna.


Varje gång som Björn passerar de stora Mastixbuskarna, står det som ett gult moln av pollen bakom honom; Eva som går bakom honom, passerar sedan nysande genom molnen. Det är så mycket pollen! Mastixbusken är en gammal medicinalväxt. Genom att rista i dess bark kunde man utvinna flytande harts. Den torkade hartsen användes sedan till att tugga på, för att ge rena tänder och frisk andedräkt, ända sedan 300 f.Kr. Vi ser även en stor grupp med orkidéer (ännu ej artbestämda), mot slutet av vår vandring.


Vi är så genomsvettiga när vi kommer tillbaka till Homer, så vi bestämmer oss för att detta får räcka som dagens utflykt. Vi skulle såklart kunna åka ner till närmsta strand för att svalka oss, men inser att det fina vädret, i kombination med påskledigheten, gör att det antagligen är välbefolkat på alla stränder. Nej, vi åker tillbaka till boplatsen och tar en sen-lunch under markisen samt en välbehövlig siesta. Vi är alla nöjda med dagens äventyr!

Vi får mail från våra portugisiska vänner Carla och Telémaco, som rekommenderar oss en resrutt, tillbaka till Castro Verde; Castro Marim – Alcoutim – Mértola – Castro Verde. Det är ju också exakt den vägen vi redan har tänkt oss!

Ikväll kan vi åter sitta ute vid Homer-sidan och njuta av den goda solen, ända till halv åtta. Vi lyssnar också hela tiden på ”vår” Koltrast, som envist sjunger ”Fi, Fi, Figaro, Figaro”, i trädet intill vår boplats. Han är helt underbar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar