måndag 26 mars 2018

180326 Måndag Silves – Cabana Velhasa – Silves

Idag vet vi att vädret blir soligt och fint, så det är perfekt utflyktsväder för oss! Som vanligt är vi sugna på fågelskådning och letar lite på internet efter något bra ställe. Vi vill gärna åka västerut och hittar då Vale Santo, nära Vila do Bispho; ett mycket bra område för skådning av stäppfåglar. Vi ställer GPS:en enligt koordinaterna och brummar iväg.

Efter en timmes körning, närmar vi oss målet, men aj då GPS:en vill leda in oss på en smal och dålig, liten grusväg i 6 kilometer. Neej, det är helt otänkbart! Vi ger upp det målet och vänder om; vi får åka ner till kusten istället.

Först stannar vi och handlar i Vila do Bispho. Vi imponeras av en ”hemmabyggd”, finurlig, fransk husbil och vi kan inte låta bli att fota den, där den står på parkeringen utanför affären.


Nu är vi redo för ett stopp vid kusten! Vi svänger ner vid första, bästa praia; Zavial. Åh nej, ett typiskt, superpopulärt surfarställe; här är parkering och väg smockfulla med bilar och surfbrädor! Vi  vänder om igen!

Nästa försök blir Cabana Velhasa, strax innan Lagos. Det är en mycket vacker plats, med en stenig strand och branta omgivningar. Vi går en liten promenad och njuter av vyerna. Vi kan se ända bort till Sagres och kan även ana fortet.


Nere vid den steniga stranden ligger också en restaurang och den verkar mycket populär bland portugiserna, av bilarna på parkeringen, att döma. Men, vi går hem till Homer och äter några smörgåsar, för nu är vi jättehungriga!


Sedan glider vi sakta tillbaka till Silves igen. Ingen fågelskådning idag heller; det är tur att vi kan fokusera på floran också, för nu blommar det överallt där vi går och vi lär oss nya arter varje dag. Det är nästan lika roligt som fågelskådning.

Det är sen eftermiddag när vi kommer tillbaka till boplatsen. Errol får sin Rio Arade-promenad och idag ser vi faktiskt två stycken Vadare, som vi inte kan artbestämma utan kikare och fågelbok. Men, lite glada blir vi!

Vi sitter ute i solen ända till klockan sju, och slår i vår Medelhavsflora för att identifiera dagens blommor, i kombination med en sval öl. Det är njutsamt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar