lördag 24 mars 2018

180324 Lördag Silves – Alte – Silves

Idag är det perfekt väder för en stadsutflykt; det är lite blåsigt och växlande molnighet, ca 16 grader varmt. Vi bestämmer oss för att åka till den gamla, fina staden Alte, ett par mil från Silves.

Vi parkerar Homer vid kyrkogården; perfekt avstånd för att promenera runt den lilla staden. Här är det vanligt att husbilar parkerar över natt, men idag är det gott om plats. På väg in till Altes lilla centrum passerar vi den pyttelilla saluhallen. Björn går genast in och köper 1 kilo oliver, 1 kilo apelsiner och en stor, färsk ingefärsrot = 40 kronor; såå fina produkter!Det är väldigt lite turister i Alte idag; gatorna är nästan helt tomma! Vi strosar sakta vidare och stannar sedan till vid det gamla kapellet Saint Louis, byggt i början av 1500-talet. Det var Altes sjätte Lord, som lät bygga kapellet på den plats där man fanns hans lille son, oskadd, i full lek med två björnar. Helgonet Saint Louis, blev därefter djurens beskyddare och åberopades sedan alltid när djuren blev sjuka.

 Kapellet är redo för Palmsöndagen
Vi fortsätter sedan till Duarte Pacheco, en plats med källor, där kvinnorna tvättade kläder eller bara hämtade färskt vatten. Här finns också ett monument rest till minne av poeten Candido Guerreiro och utmed muren finns det paneler av kakel där hans sonetter finns att läsa. Vi stannar där en stund och njuter i solen, med varsin nyinköpt apelsin.Vi går sakta tillbaka till Homer och bestämmer oss för att åka ner till Barragem do Rio Arade, på hemvägen. Vi har åkt förbi vägskylten så många gånger, men ännu inte svängt ner där. Alltså provar vi idag, men vi åker inte ända fram idag heller. Vi känner oss osäkra på hur lång sträckan är, ner till barragemen och kanske blir vägen smalare? När vi har åkt långt nog, vänder vi på lämpligt ställe och fortsätter istället hem till vår boplats i Silves.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar