tisdag 12 december 2017

171212 Tisdag Castro Verde – Entradas – Guerreiro – Castro Verde

Jadå, det blir strålande sol idag, så vi sticker iväg på skådarutflykt, genast efter avslutad frukost!

Vi siktar först på Entradas och stannar, som vanligt vid vattentornet för att skåda ut över fälten, alltid med hopp om att få se Stortrapp eller Småtrapp. I vanliga fall, brukar vi vara helt ensamma på platsen, men idag är det en fåraherde där, med sin flock och två hundar. Det blir ett litet försök till samspråk med herden och väldigt mycket samspråk med vovvarna! Tubkikaren ställs på plats, men tyvärr inte en fågel att rapportera!


Två nyfikna vovvar
Det går nu att skönja en begynnande grönska över fälten, bortom Entradas, jämfört med vår förra tur hit, innan stormen Anna skänkte vatten till naturen. Vi fortsätter nu så sakteliga, vidare till byn Guerreiros. Utmed vägen skådas en flock på minst 10 stycken Rödhönor, som irrar iväg ut på ett fält och vi ser minst ett tiotal Röda Glador.

Vi tar vår sedvanliga skådarpromenad, ut över fälten runt Guerreiro. Vi går fram till den lilla dammen, för att se om några Sköldpaddor tänker visa sig, eller Kungsfiskaren kanske? Men nej, ingendera visar upp sig idag. Vi strosar tillbaka till Homer, men beslutar oss för att avsluta med en liten promenad genom byn, ner till den intilliggande floden. Det kanske finns vatten i floden och eventuellt några fåglar? Vi hinner inte långt in i byn, förrän en man ropar efter oss och vinkar. Vi vänder och går tillbaka mot honom, för att försöka förstå vad han vill. Han pratar endast portugisiska, men vi förstår att han bl a förklarar att det är för torrt för fågelskådning nu. Strax därefter kommer hans hustru fram och minsann, hon kan prata engelska! Hon vill gärna visa oss den lilla anläggningen med rum och lägenheter, som finns att hyra i byns utkant. Självklart vill vi se detta! Casa dos Castelejos består av flera byggnader, med mycket moderna och lyxigt utrustade rum. Här finns swimmingpool med saltvatten, en sydafrikansk kock lagar alla måltider, underhållning med Fados kan ordnas; ja de kan erbjuda allting som önskas; samt en underbar panoramavy ut över fälten, för fågelskådning. Ja, det är välbesökt av fågelskådande grupper, särskilt under våren. Hon berättar också att ägaren av anläggningen även rår om markerna, så långt ögat når, runtomkring hela byn Guerreiros, men dock är en mycket sällsynt gäst på plats! Efter denna gedigna guidning far vi sedan hemåt igen till vår boplats.


Casa dos Castelejos

Swimmingpool med saltvatten
Tiden för fotbollsmatchen får vi inte missa förstås och idag går den av stapeln klockan 16. När matchen just har startat kommer vår nye franske granne förbipasserande med sin bruna labradortik och sin lilla Jack Rusell-tik. De stannar och tittar intresserat på en stund och efter inbjudan från teamet rusar det franska damlaget in på planen! Nu snackar vi match! Fransyskorna är snabba och fräcka; Homer-Zlatan sliter ut sig fullständigt, men fransyskorna går inte att hejda! Flera gånger talar Homer-Zlatan om att matchen är slut, men nej, det verkar vara Jack Rusell-damen som är domare och hon tänker inte ge upp spelet så lätt! Ut på planen igen med Homer-Zlatan! Men ledsamt nog; idag får Homer-Zlatan erkänna sig besegrad! Segern går idag till det franska damlaget; och alla spelarna är totalt slut!

Vi  går hem och analyserar matchen, tillsammans med Phil och Sandra, över ett glas, vid Homers solsida, innan vi går in i våra respektive bobilar och tackar för idag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar