fredag 10 november 2017

171110 Fredag Castro Verde

Det här är dagen som försvann till en lång lunch! Idag har vi bestämt träff med Telémaco och Carla på tavernan ”Casa de pasto do zé Simoes” för att äta lunch tillsammans kl 13.

I väntan på Telémaco och Carla
Vi infinner oss allihop på rätt tid och rätt plats! Men, vi är inte ensamma på den lilla tavernan! I den lilla, dunkla, svala salen sitter det mängder med arbetsklädda män, runt ett stort bord. De äter mat, dricker vin och PRATAR; volymen är hög! Vi fyra sitter vid ett litet bord intill och Carla har förbeställt Cação = Hajsoppa; en typisk portugisisk soppa, även typisk för Alentejo. Vi får bröd, oliver och husets vin medan vi väntar på soppan. Soppan serveras för sig, med bröd och mycket koriander i. Fisken och kokt potatis serveras på ett annat fat. Självklart serveras det vin till maten. Ja, Cação smakar gott och det är hur mycket mat som helst! Därefter blir det kaffe med ”något, litet starkt” därtill och Carla har köpt med sig alldeles nybakade, fantastiskt goda ”färskost-kakor”. Vi blir så mätta! Kalaset kostar inte mer än 70 kr/person!

Cação = Hajsoppa
Efter någon timmes ätande och pratande, har salen tömts på de andra gästerna. Vi sitter själva kvar, medan familjen som äger tavernan slår sig ner för att äta lunch vid bordet intill. Snart nog deltar även de i våra samtal. Vi visar foton för varandra på familjens bebisar och de förvånas stort över att svenska bebisar (barnbarnet Folke) inte har något hår! Nej, säger vi, de har vanligtvis inte något hår under hela första levnadsåret; ojojoj, nu blir de än mer förvånade!

Sedan övergår vi till att planera gemensamma utflykter och nu åker Portugalkartan fram. Halva bordsduken rivs i bitar, för att tjänstgöra som skrivpapper, när ortsnamn ska antecknas och svåra portugisiska ord ska förklaras!

Ja, framåt kl 16, börjar vi samla ihop oss och tacka så mycket för den fantastiskt goda lunchen, för att gå hem till väntande Homer-Errol!

Glada upptäcker vi att mail har kommit från våra vänner från England; Sandra, Phil med katten Fidel! De är på väg till Portugal och anländer till Castro Verde om ett par veckor! Så, nu Errol är det bäst att fotbollsträningen kör igång på allvar, innan England anfaller!

Under kvällen ramlar det även in ett sms från vännerna John och Chris, som lämnade Castro Verde för några dagar sedan. De meddelar att de är på västkusten i Milfontes och där är gott om plats på Campismon ännu. De ser mest vindsurfare!

Kvällen avslutas med korsord och ett glas rött vin. Idag lagar vi ingen mat!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar