lördag 11 november 2017

171111 Lördag  St Martin´s Day Castro Verde

Idag blir det Markis-dagen! Det är strålande sol, inte en vindpust och 25 grader varmt, så Markisen premiär-åker ut i sin fulla längd! Ja, där tillbringas större delen av dagen, förutom kortare Errol-promenader, vardagsrutiner och grann-prat!

Markis-dagen
Idag är det St Martin´s Day i Portugal, som alltid firas den 11 november (Mårtens afton, hemma i Sverige). I Portugal hålls Magusto = fest för höstens intåg och för att kastanjerna är mogna såväl som årets första vin. Man äter rostade kastanjer och dricker Jeropiga. Vi nöjer oss med Jeropigan idag!

Martin var en romersk soldat, som levde på 300-talet före Kristus. Han delade sin klädnad med en tiggare, en kall vinterdag. Samma natt visade sig Jesus för honom för att tacka för hans gärning. Efter denna uppenbarelse lämnade Marin soldatlivet och blev istället munk och senare även biskop.

Tack vare Martins välgörenhet är det alltsedan dess oftast varmt och klart väder i början av november. Det kallas därför för St Martin´s summer (som vår Britt-sommar). Vi kallar det dock för Markis-dagen!

På förmiddagen kommer Carla förbi och visar lunchen som hon tänker tillaga idag. Det är en mängd av två olika sorters fiskar, som hon tänker ångkoka. Eva frågar om de även äter fiskhuvudena. Självklart, säger Carla; det är ju fiskhuvudena som är själva delikatessen!
Som sagt, resten av dagen njuter vi under Markisen med eftermiddagslunch och fruktsallad.

Errol får en glad överraskning vid sin kvällskiss! Campismons vaktmästare Nooni är då ute för att kvällskissa sin glada, snabba tik Shakira och hon rusar fram till Errol och bjuder upp till en St Martin´s-dans. Errol är inte sen att tacka ja och dansens virvlar går sedan en god stund på Campismons gräsmattor. Det blir nästan så varmt att Shakiras stickade tröja åker av, innan det dansande paret måste skiljas åt för att gå hem för natten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar