lördag 18 november 2017

171118 Lördag Castro Verde – Entradas – Guerreiro – Castro Verde

Idag är det dags att inventera våra fågelområden i närmiljön. Vi kommer självklart att ha ögonen öppna för Trapp-spaning! Först åker vi ut till Entradas och stannar en stund vid vattentornet, tar fram våra handkikare och spanar av området. Vi ser många rovfåglar och det är framförallt Röd Glada, Ormvråk och Tornfalk som är aktiva i solen och värmen, över de torra fälten.

Vi ser att det inte finns en vattendroppe i Entradas damm och vattendragen, som vi passerar är helt torrlagda. Nej, det blir nog inte så mycket fågelskådning idag! Tofslärkorna dominerar i miljön, lyfter från marken överallt, men även Tofsviporna finns i mängd på de torra åkrarna och stäpperna.

Vi fortsätter ut till byn Guerreiro, där vi på vårkanten har haft så underbar fågelskådning. Vi parkerar Homer i utkanten av byn och tar en promenad ut över torrängarna. Det är så otroligt torrt överallt, men vid en liten, liten damm får vi plötsligt syn på en Kungsfiskare, som likt en Kolibri vibrerar i luften över vattnet, för att sedan flyga iväg. I den pyttelilla dammen ser vi också två stycken Sköldpaddor. Det är fantastiskt ändå vad vatten är livgivande!Några Trappar får vi såklart inte skåda idag, men vi är ändå nöjda med vår utflykt och inser att vi nog får invänta lite mer regn och vår innan den säkrare fågelskådningen på stäpperna kan börja. Vi är dock mycket glada över tillgången till vår barragem, som ännu har vatten och kan erbjuda en fågelrik miljö!


Vi vänder hemåt mot Castro Verde igen, i lagom tid för lite eftermiddagslunch. När vi landar in på vår boplats, står Antonio väntande med ett färskt bröd, som han lämnar över. Han har varit i Beja, med sin hustru Nancy och handlat, men dock onödigt mycket bröd. Vi tackar och tar emot!

Resten av dagen blir vilsam i markisens skugga och en sovande Errol inne i Homer!

5 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Ni verkar ha det fantastiskt skönt. Hoppas värmen håller i sig.
  Kramar till er 🤗 Carlbergs

  SvaraRadera
 3. Ja, vi njuter så mycket vi kan! Det vore roligt om ni var här, tillsammans med oss! Kramar från oss!

  SvaraRadera
 4. Ja det vore kul att ta flyget och hälsa på i vår.
  Vi får se om vi kan få till det.

  SvaraRadera
 5. Vi håller tummarna för det! Det vore jättekul!

  SvaraRadera