måndag 27 november 2017

171127 Måndag Castro Verde – Aljustrel – Messejana – Castro Verde

Idag är det dags för en utflykt igen. Vi vill inte åka så långt, så vi bestämmer oss för att åka till Aljustrel (2 mil) och sedan till Messejana. Vi åker på smala och skumpiga vägar, så hastigheten är låg, men det är ju bara bra eftersom vi samtidigt kan skåda fågel.

På vägen mot Aljustrel får vi se Svartvingad Glada och den ryttlar så fint, alldeles intill vår väg. Det är den första Svartvingade Gladan som vi ser på denna resan! Så vacker! Lite längre bort ser vi faktiskt ett storkbo med en Vit Stork i. Det känns tidigt!

I Aljustrel parkerar vi Homer vid sport- och badhallen, där det finns gott om parkeringsplatser. Inne i själva Aljustrel är det gamla, trånga gator och svårt att hitta en Homerplats. Vi promenerar till den gamla kyrkan, som ligger mycket, mycket högt belägen. Upp till kyrkan leder en lång trappa med 179 trappsteg och däruppe får vi en vidunderlig utsikt över Alentejo.


179 trappsteg
Vidunderlig utsikt över Alentejo
Vi skrattar åt Errol, som tror att han träffar på katten Fidel, vid kyrkan. En kopia av Fidel kommer fram och Errol går gladeligen mot honom och säger ”hej Fidel, hur har du kommit hit?”; men Fidelkopian försvinner bort, snabb som en kobra. Errol ser lite förvånad ut!

När vi sett oss nöjda på Aljustrel, åker vi vidare till Messejana. Messejana är en mycket liten stad, där byggnaderna är målade i vitt och blått. Där finns ett underbart litet torg, med ett klocktorn och en vacker kyrka, högt belägen på en kulle. Vi strosar runt i den gamla staden och avslutar med en kopp kaffe på torget.På hemvägen åker vi vägen över Casével och kommer då förbi vår lilla barragem, strax utanför Castro Verde. Självklart stannar vi till en stund för skådning. Idag är Skedstorkarna borta, men de har istället ersatts med ett antal Ägretthägrar. I övrigt ser vi de sedvanliga arterna och dagens resultat blir 33 fågelarter (trots ineffektiv fågelskådning).

Sent på eftermiddagen landar vi tillbaka på boplatsen, där Phil, Sandra, Fidel och Antonio väntar på dagens avslutande fotbollsmatch. Vår käre Homer-Zlatan ”the wall” är alltid redo för en match. Portugal går, som vanligt ”all in”, så skorna flyger all världens väg. Max-tid för en match är 15 min, sen är Homer-Zlatan totalt slutkörd! Vilken dag!
2 kommentarer:

  1. Det är så roligt och nöjsam att läsa om alla era eskapader. Varenda kväll viger jag en liten stund åt er härliga blogg. Det ingår så att säga i kvällsrutinerna. Kram/ Eva o Peder

    SvaraRadera
  2. Kram till er! Det är roligt om vi kan glädja fler än oss själva!/Eva Björn Errol

    SvaraRadera