onsdag 1 november 2017

171101 Alla Helgons dag Onsdag Castro Verde

Vår morgon startar till ljudet av Errol-kräkningar! Kan det vara fontänvattnet, som han drack en hel del av igårkväll? Hur som helst, är vi glada att vi inte har lagt in våra stora orginalmattor i Homer, utan har behållt tanken med flera mindre ”dörrmattor”, som är lätta att rengöra, t ex vid sådana här olyckstillfällen!

Alla Helgons dag, 1 november, är en helgdag i Portugal och alla är lediga. I Portugal är det två anledningar till helgdag – Alla Helgons dag, precis som i övriga Europa, men här högtidlighålls också minnet av den 1 november 1755. Den dagen inträffade en kraftig jordbävning, med en efterföljande tsunami, med 4 meter höga vågor, som sköljde in över Lissabonregionen och därefter bränder under en veckas tid. Mellan 30 000 – 90 000 människor omkom och alla historiska byggnader med samlat material förstördes.

Strax efter frukost, kommer granne Chris med några ”mirakelsvampar”, som Björn kan prova att använda mot Homers fula, svarta ränder, från olyckshändelsen med långtradaren i Tyskland. Björn går genast till attack med Chris svampar i kombination med egen inköpt polish; och minsann det verkar vara mirakelmedel! De fula, svarta märkena förintas!

Efter detta jobb, är det dags att gå iväg till Marknaden i Castro Verde. Errol får hänga med, för det är växlande molnighet och inte så ohyggligt varmt idag. Vi lurar omkring i den härliga miljön ganska länge; köper lokalodlade apelsiner och avokados. Sätter oss sedan ner för att äta lunch och såklart blir det Bifanas, oliver och öl. Vi sitter länge och njuter av lunch och av att titta på det lokala folklivet.

Marknadsliv med grillrök

Evas blivande inköp vid nästa marknad?

Kork, kork och mera kork!

Ett av grillköken!

Nu vankas det Bifana och Sagres-öl!

På hemvägen från marknaden, stannar vi och beundrar ett träd med vackra frukter. Vi tar med en frukt hem för att försöka identifiera, men vi lyckades inte idag! Utmaningen kvarstår!


Eftermiddagen tillbringas i Homers närhet med grannprat. Holländske Ferrie kommer förbi med lite hundgodis till Errol (torkad anka), som hans gamla (13 år), holländska dam (terrier) inte klarar av att tugga. Errol tackar och tar emot!

Dagen avslutas med en fotbollsträning på den ordinarie matchplanen! Errol är intensiv och lycklig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar