måndag 2 april 2018

180402 Måndag Annandag Påsk Castro Verde

Ovädret börjar med klarblå himmel och strålande sol! Det verkar i alla fall inte bli dåligt väder under förmiddagen. Vi bestämmer oss raskt för att ta med Errol på fågelskådningspromenad ut till Barragem da Horta da Nora.

Äntligen börjar löven att spricka ut; Platanerna och Fikonträden har fått friska gröna små blad.


När vi börjar vår vandring, upp över närmsta kullen, går vi som i en myggsvärm, fast den består dock inte av myggor, utan av lågt flygande svalor; Hussvala, Ladusvala och Klippsvala. Alla tre arterna på en och samma gång! Vi fortsätter ut mot sjön och njuter hela tiden av de blommande markerna runtomkring.

Väl framme är Errol snart i vattnet och simmar omkring för fullt, medan vi höjer våra kikare och fokuserar på fågelarterna. Nu ser vi inte en enda Smådopping längre, de har bytts ut mot Skäggdopping, Skedand och Snatterand. Gänget med Skedstorkar hänger kvar, såväl som Hägrarna. Vi går längst ner till änden av sjön för att se om vi kan spana in någon Tjockfot? Men, nej ingen Tjockfot vill visa sig idag. En stund senare cirklar det in några rovfåglar över oss och det visar sig vara ett par Ormvråkar i sällskap med en Brun Glada och de seglar så fint fram, rakt över våra huvuden. Strax därpå dyker det upp en Svartvingad Glada och även den vill göra en fin flyguppvisning, innan den svävar iväg, bort över fälten. Äntligen kan vi känna oss lite mer tillfreds med vår fågelskådning och totalt skrapar vi ihop 33 arter under vår skådningsstund.


Frampå eftermiddagen kommer allt regnskurarna, om än inte så många, inte så långvariga och inte så kraftiga, som vi är vana vid. Errols kvällspromenad kan därför ske i torrhet och vi går ner till centrum, för att se om Eva kan boka en tid hos Cabeleireiran för att klippa håret samt göra en beställning på apoteket. Det är lugnt på sta´n; de flesta affärer och restauranger är stängda och självklart har frisörerna också stängt. Apoteket är dock öppet och idag klarar Eva av att göra sin beställning och förstå farmaceutens svar, genom de ord som Eva lärt sig på portugisiska; framsteg! Vi stöter på ”fröken greyhound” flera gånger, under vår stadspromenad, men hon håller sig på behörigt avstånd från Errol.

När vi är tillbaka på campismon dyker ”herr ulle-gulle” upp och snosar runt bland husbilarna, för att se om det finns några godsaker att äta. Errol, som för tillfället är utan koppel, bryr sig inte särskilt mycket om honom; herrarna känner varandra väl sedan förra vistelsen i Castro Verde.

Det är skönt att resterna efter orkanen Iréne, inte blev värre än dagens regnskurar. Just nu, gör vi inte någon exakt avreseplan, men har för avsikt att lämna Castro Verde under denna vecka; norrut eller mot Spanien? Vädret får bestämma!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar