tisdag 3 april 2018

180403 Tisdag Castro Verde – Entradas – Castro Verde

Ovädret gör ingen svår åverkan på oss; det blir en bra dag för fågelskådning och floraskådning, med växlande molnighet och ca 18 grader varmt, dock lite blåsigt.

Vi är sugna på att återse våra fågelområden runt Entradas, där vi inte varit sedan i början av februari. Det får bli dagens mål! Sist vi åkte där var alla flodfåror torra och det fanns inte en vattendroppe i Entradas damm, men nu är floderna vattenfyllda och dammen svämmar över i ett litet vattenfall, t o m vägen är översvämmad! Cist-rosorna blommar för fullt, de lyser som en stjärnhimmel på långt håll och ängarna blommar i vitt, gult och lila.

Vi är så sugna på att få se några Biätare, för de borde ha kommit nu. Men, när vi åker genom ”Biätar-landet”, kullarna med alla korkekar, lyckas vi inte få syn på en enda av dem ännu. Vi får i alla fall se en Kalanderlärka, med sin mörka haklapp, som sitter på en taggtråd och visar sig så fint.

Vi fortsätter fram till Entradas och parkerar Homer vid kyrkogården, för att gå en vandring över stäpperna, ut i ”Stortrapps-landet”, för att se om de är hemma. Nej, de är inte heller på plats idag. Vi får istället njuta av de allra finaste flyguppvisningar som Röd Glada, Brun Glada och Svartvingad Glada gör. Alla tre på en och samma gång svävar de över de vida vidderna och låter sig väl skådas. Det är tjusigt! Vi lyckas också skrämma upp några Rödhönor till flykt!

Under denna vandring får vi t o m vada över, den tidigare helt torra flodfåran; det är tur att det inte är djupt!


Errol agerar fältjägare idag och susar omkring som en svart prick på stäpperna. Det är ju bra att han inte är så lyckosam som jägare, för några byten blir det inte tal om. Han blir ju så klart tvungen att ta sig några flodbad på hemvägen, för att svalka sig.

Vid kyrkogården, där Homer är parkerad, finns en liten allé av Mandelträd. När vi gick här för två månader sedan, stod Mandelträden i full blom och nu bär de redan frukt! Fantastiskt!


När vi kommer tillbaka till Homer, måste vi förstås torka och borsta av Errol, innan han får gå tillbaka in och då upptäcker vi att han har ett antal fästingar, av varierande storlekar, som vandrar omkring i hans päls! Under resan hem hinner vi plocka av honom 14 stycken vandrande fästingar! Hua, vi kan ju bara ana, hur många som finns kvar i hans tjocka päls! Stackars Errol, nu blir det klåda och fästingplockande dagar!

Idag får vi mail från holländare Rob och Toss. De skriver att de har det kallt och regnigt i Holland, men hoppas på lite bättre väder nästa vecka. De skickar också med ett antal foton på lilla Sienna, i sin nya vårfrisyr. Hon har blivit en storlek mindre, men är då precis lika söt som förut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar