lördag 21 april 2018

180420 Fredag Lálqueira de la Comtessa – Simat de la Valldigna

Dagens överenskomna mål är Simat de la Valldigna; en liten stad, bara några mil norrut och någon mil inåt landet. Staden har drygt 3000 invånare och härstammar från 1200-talet med muslimskt påbrå. Den ligger med höga berg runtomkring.

Vi anländer tidigt, redan vid 12:30-tiden, efter lite segt GPS-körande, på felaktiga smala gator. Ställplatsen ligger precis vid bergskanten, omgiven av apelsinlundar och med klostret i bakgrunden. Ställplatsen är kostnadsfri med tillgång till vatten och tömning.

Vi skyndar genast iväg till apoteket, eftersom vi nu har bestämt oss för att låta Errol prova ett halsband mot fästingar. Vi är så trötta på att han kan ha ett tiotal fästingar på sig, efter en enda promenad!

Eva rusar in på apoteket, medan Björn och Errol väntar utanför. En manlig kund kommer genast fram och börjar prata med Eva. Han säger ”sueco” gång på gång, så antagligen har han sett oss, när vi kom med Homer. Sedan pekar han på Errol och säger ”bonito”. Nu är det Evas tur att handla och efter en blandning av ”perro”, ”ticks” och ”halsband” med handspråk, tar expediten fram en förpackning med ett halsband som är till små hundar. En annan manlig kund griper genast in och talar om för expediten att det behövs ett måttband för att kunna mäta hundens kragmått. Snart nog är hela personalstyrkan engagerad i Evas inköp. Ett måttband letas fram och mannen går resolut ut till Errol och mäter hans kragmått. Han kommer tillbaka in och talar om att hunden behöver ett 65 cm långt halsband. Perfekt! Eva får köpa en storlek större! Väl utanför apoteket kommer den första kund-mannen ut och börjar prata med Björn och Errol. Björn förstår att mannen jobbar med att plocka apelsiner och gärna vill sälja till oss. Sedan tar vi i hand och skiljs åt!

Nu går vi vidare till Turistinformationen, som turligt nog öppnar precis nu. Vi får flera fina och användbara broschyrer om staden Simat, klostret och vandringsleder inom närmiljön.

Medan Björn tar siesta, går Eva och Errol en mycket kort vandringsled fram till Forn de calc; en kalkugn. Vi vandrar genom väldoftande apelsinodlingar, där skörden är i full gång och sedan fortsätter vi upp mot bergen. Naturen är så fantastiskt vacker!När vi kommer tillbaka till Homer, har Phil och Sandra precis anlänt. När de boat in sig på ställplatsen går vi tillsammans bort till klostret Santa Maria de la Valldigna, med anor från 1300-talet. Klostret är öppet nästan hela dagarna, året om och inträdet är gratis. Vi strosar omkring därinne länge och bara njuter av arkitekturen och de rogivande miljöerna. Klosterkyrkan är underbart vacker och välbevarad.
När vi sett oss nöjda på klostret, för idag, går vi hem igen för att öppna GFD-klubbens kvällsmöte, i Phil och Sandras bobil. Vi bestämmer kvällens meny och ses lite senare runt denna, vid Homers bord. Kvällen blir som vanligt sen och mycket trevlig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar