torsdag 18 januari 2018

180118 Torsdag Silves – Quinta do Lago – Silves

Vi beslutar oss för att fortsätta med utflyktsmål till kusten, för att fortsätta med fågelskådning. Idag åker vi österut, till början av naturreservatet Ria Formosa, nämligen Quinta do Lago (ungefär 5 mil från Silves). Området består av strövstigar mellan saltvattenlaguner; en lång träbro leder sedan ut till sandstranden och Atlanten.


Området är välbesökt av turister och golfbanorna ligger ibland ända nere vid havet. Här joggar man, cyklar och promenerar.

Vi får en fantastiskt fin skådardag! Vädret är ljuvligt, med 20 grader varmt och strålande sol. De stora områdena, där vattnet dragit sig undan, är rena eldoradot för vadare av olika slag. Nu får vi se oss mätta på vadarfåglar; Små- och Storspov, Roskarl, Rödbena, Svartsnäppa, Kustpipare och många, många fler som vi inte är kapabla till att bestämma! Ja, området erbjuder det mesta; rovfåglar, småfåglar, sjöfåglar och hägrar.


Vi går naturligtvis över träbron, ut till Atlanten, för att få en liten sväng på stranden också. Errol badar flera gånger och rusar som en tok i sanden!


På tillbakavägen mot Homer, stannar vi upp och kikar på en rovfågel, som stryker över de låga buskarna i sanden. Vi ser den en god stund och bestämmer oss sedan för att det är en trolig hona Ängshök.

Nu är vi trötta, alla tre och åker tillbaka till Silves igen. Precis som igår, är det nästan kväll, när vi kommer tillbaka. Medan Errol vilar en stund, innan kvällspromenaden, kikar Eva på Facebook. Första inlägget som kommer upp, är från ”Algarve Portugal Rare Birds”, med en rapport om skådad Stäpphök, exakt på samma plats och tidpunkt, som vi skådade den troliga Ängshöken. Det var alltså en Stäpphök, vi såg! Ibland är det då riktigt bra med Facebook!

När vi besökte Ferragudo, glömde vi bort att berätta, att det finns möjlighet att göra båtturer därifrån, hela året runt, uppför Rio Arade till Silves. Det kan vara en härlig utflykt!

Errols kvällspromenad avslutas med en riktig ”street-fight”! När vi nästan är tillbaka vid ställplatsen, kommer det tre, stora hundar, rusande i full karriär bakom oss; varav den största busen rusar rakt på Errol, så han ramlar omkull. Errol bangar inte, utan rusar upp och försvarar sig, medan de andra två hundarna ”hejar på”. Eva får ingripa och sparkar till den stora busen rejält i sidan; vilket gör att han går i reträtt. Errol och Eva går värdigt därifrån, med de tre busarna skällande efter oss. Vi tittar nöjda på varann och enas om att vi gjorde ett bra team-work!

Imorgon åker vi tillbaka till Castro Verde igen, men vi är mycket nöjda med vår Silves-vecka. Vädret har varit underbart och vilka härliga utflykter vi har kunnat göra; Armacao de Pera, Ferragudo, Alvor och Quinta do Logo samt promenader utmed Rio Arade i Silves förstås!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar