lördag 20 januari 2018

180120 Lördag Castro Verde

Idag är det marknadsdag i Castro Verde, men en speciell sådan. Marknaden hålls runt kapellet Sao Sebastiao, i utkanten av vår lilla stad. På denna marknaden säljs också den första skörden av ”Pau Roxo” (lila morot). Trots att det är svensk högsommarvärme idag, tar vi med oss Errol, gör sällskap med Phil och Sandra och promenerar iväg till marknaden!


Idag börjar vi med att köpa ett halvt kilo oliver och några avocados. Vi går förbi flera stånd där man friterar ”Fatura” (nästan som en avlång flottyrmunk)och Eva kan bara inte motstå doften. En varm, nyfriterad ”Fatura” smakar ju bara mums! Sedan upptäcker vi att de också säljer färska jordgubbar. De brukar vara underbara, så vi köper en låda med 5 kilo, vilket kostar 50 kr. Nu ska här ätas jordgubbar!


Vi är dock lite besvikna på att Pau Roxo inte står att finna på marknaden och när vi frågar efter dem, får vi till svar att de säljs slut, direkt på morgonen!

När vi är på väg ut från marknaden träffar vi på Carla, som står och pratar med en vän. Vi blir presenterade för hennes vän Claudia, som genast bjuder hem oss, när hon får höra att vi inte ens fått se några Pau Roxo! Hon älskar nämligen att odla och har även några exemplar av de lila morötterna i sin trädgård. Hon pratar bra engelska, så vi babblar på hela vägen hem till hennes hus, inte långt från marknaden.

Hon odlar allt möjligt; banan, ananas, passionsfrukt, sallader, kryddväxter m m, allting i stora krukor, på sin innegård. Claudia drar snabbt upp några Pau Roxo ur en kruka och ja, de ser ut som vanliga morötter, fast delvis vita och lila. Hon visar och berättar om alla sina krukodlingar. Vi är så tacksamma för att hon ville ta sig tid att bjuda hem oss, för att visa sina odlingar! Vilken tur vi har!En fantastiskt vacker Passionsblomma!
Nu går vi hem, med en mycket trött och varm Errol! Han får vila ut i Homerskuggan, medan vi njuter av en stor skål, krispiga, helt underbara jordgubbar vid Homers solsida.

Fotbollsmatchen ska såklart spelas, även om det är i varmaste laget för Homer-Zlatan och Hollands damlag. Holländska Sienna, är den som först rusar av planen, för att däcka på en skuggig plats, medan Homer-Zlatan kämpar till det yttersta, men även han ger upp till slut och slänger sig i skuggan. Nåja, matchen blev kort idag, men intensiv!

Idag sitter vi ute, tillsammans med Phil och Sandra, till framåt 18-tiden innan vi går in i våra bobilar. Vilken härlig, sommarvarm och innehållsrik dag vi haft!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar